Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Foto  van Tumult

26/01/2023 / Pieter-Jan Nerinckx

Tumult verlaat thuisbasis Aalst voor Gentse Chinastraat

We spraken het collectief over hun eerste dagen, de Aalsterse technoscene en hun aankomende rave

De lezers uit de Denderstreek zullen deze organisatie wel al kennen. TUMULT organiseerde de afgelopen 5 jaar regelmatig events in de Aalsterse Cinema, maar besloot recent om een stapje hoger te gaan. Zo trekken ze op 10 februari richting de Gentse Chinastraat met de legendarische madwoman en L Ʌ V Σ N aan hun zijde. We spraken het collectief over hun eerste dagen, de Aalsterse technoscene en hun aankomende rave in Gent.

Vertel eens, op welke mooie dag begon het allemaal voor jullie?

Al van jongs af aan gingen we in onze thuisbasis Denderleeuw en ook in Gent, Brussel en Aalst regelmatig uit, maar bleven we op onze honger zitten. Onder de noemer 'wat je zelf doet, doe je meestal beter' bedachten we toen: als we willen uitgaan in de sfeer en op de muziek die we zelf fijn vinden, dan zullen we het heft in eigen handen moeten nemen. We hadden allemaal al ervaring met organiseren vanuit het jeugdhuis Stam X in Denderleeuw of als organisatoren van DIY metal festivals. Zo hebben we al veel verschillende soorten evenementen georganiseerd, altijd met een centrale focus op muziek. Ons techno evenement TUMULT is altijd wel de constante geweest!

Het valt me op dat Aalst, de stad waar jullie je events organiseren, een erg bloeiende techno scene heeft.  Dan denk ik aan STYXX, 93 Collective, 9300 Records, Resurrection en TUMULT natuurlijk. Hoe komt dit volgens jullie?

Aalstenaars houden van een stevig feest en dat beperkt zich allerminst tot carnaval. Elk weekend loopt het centrum van de stad vol met mensen van alle slag en stand, allemaal op zoek naar de avond van hun leven. Tel daarbij de strategische ligging van de stad, waardoor je op een goeie dertig minuten van de grootsteden van ons land staat. Dat alles zorgt ervoor dat Aalstenaars kwaliteitsvol nachtleven kennen en herkennen, zowel thuis als op verplaatsing. Er is ook een grote profileringsdrang om ons Oilsjt op de kaart te zetten.

Als tweede grootste stad in Oost-Vlaanderen, is er meer dan plaats genoeg voor allerhande cafés, bars, clubs, fuiven en zeker ook technofeesten uit alle windhoeken die de scene rijk is. Jammer genoeg is het voor ons moeilijk om te blijven groeien in Aalst, met venues die ofwel te klein zijn, ofwel klauwen vol geld kosten. We waren daar ondertussen wel een vaste waarde geworden, maar hadden zin in een nieuwe uitdaging. De Chinastraat in Gent leek ons een geschikte kandidaat om onze sfeer 1 op 1 te kopiëren naar een groter gegeven.

Foto  van Tumult
© Tumult

Tijdens jullie Aalsterse events kregen jullie bezoek van een zekere Sanzaru. Wie is dat?

We hebben in het verleden een 'mythe' gecreëerd, los gebaseerd op de bekende drie apen uit het spreekwoord 'horen, zien en zwijgen'. Zo waren we in staat om het verhaal van onze evenementen kleurrijker vertellen. we konden er de aankleding van de zaal, het artwork en het social media verhaal aan vasthangen. Sommigen zullen zich wel de herkenbare aap op de affiches herinneren. Daarbij hoorde ook onze filosofie dat alles en iedereen een plek moet kunnen krijgen bij ons. Op TUMULT kan je volledig jezelf zijn: release your inhibitions.

We hebben Sanzaru sinds 2020 echter ceremonieel ten grave gedragen. Hij heeft COVID-19 helaas niet overleefd. We keren met TUMULT terug naar de essentie: strak georganiseerde, kwaliteitsvolle feesten en vooral in het teken van knallende techno. No nonsense, gewoon knallen!

Jullie trekken binnenkort voor de eerste keer weg uit Aalst en wel naar de Chinastraat in Gent. Wat mogen we van deze editie verwachten?

We zijn héél trots om twee Belgische premières op ons podium op te stellen: Madwoman en L Ʌ V Σ N importeren we uit respectievelijk Berlijn en Gdansk. Zij geven bovendien een vrouwelijke kleur aan een wereld die traditiegetrouw nog steeds eerder een mannenbastion is. 

We programmeren ook onze hoogsteigen His Dudeness, resident dj en een van de OG oprichters van TUMULT. Daarnaast schittert Wannes Lenaers, het Gentse technofenomeen van het moment, die bijvoorbeeld Rave Alert al heeft platgespeeld en in januari ook een closing set in Kompass voor zijn rekening mocht nemen. Je mag je verwachten aan stevige, donkere, 140bpm+ techno!

Foto  van Tumult
© Tumult

Jullie lijken een enorm goed oog te hebben wat opkomend talent betreft. 

Daar zijn we het, in alle bescheidenheid, mee eens. We proberen om met TUMULT altijd voor te lopen op de curve. Door artiesten die volgens ons gaan boomen, mooi op voorhand te boeken voor aankomende events. In het verleden bijvoorbeeld met namen als Cera Khin, Keepsakes, nu ook met 
L Ʌ V Σ N. We hadden haar al enkele jaren op het oog en door de coronacrisis zijn enkele van haar geplande Belgische bookings afgelast et voila, zou krijgen wij opnieuw de primeur!

Mede door in te zetten op een goede hospitality slagen we erin om de talenten van morgen te blijven overtuigen om op TUMULT te draaien. We onderschatten nooit de kracht van mond-tot-mondreclame. Als bezoekers en artiesten achteraf het idee hebben dat ze een topfeest hebben meegemaakt, op vlak van line-up, hospitality, licht en zeker geluid, dan was het voor ons een geslaagde Tumult.

Ik ben helaas nog niet naar jullie feesten kunnen komen, maar ik las dat jullie altijd zorgen voor een originele inkleding. Krijgen we die ook in de Chinastraat?

In Aalst zorgden we altijd voor onze DIY DJ-booth bestaande uit een indrukwekkende, bijna dystopische muur gemaakt van grote watertonnen. Gecombineerd met een geweldige lichtshow door de licht-tovenaar RUARK, was dat echt een spektakel, met enkele strategische stroboscopen in de hoofdrol. In onze vorige Aalsterse venue was dat ook wel een stuk nodig om er meer een techno vibe van te maken. Chinastraat leent zich al meer tot techno evenementen met een underground feel, dus is dat iets minder nodig. Toch nemen we deze eerste editie, jawel, we willen hier een terugkerend evenement in Gent van maken, een deel van onze vernieuwde booth mee, om ervoor te zorgen dat de TUMULT-sfeer ook in Gent overeind blijft!

Foto  van Tumult
© Tumult
Kopfoto: © Tumult