Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Hanne en Robin van Black Mass

07/09/2022 / Pieter-Jan Nerinckx

Black Mass pakt uit met tweede rave

Wij spraken oprichters Robin en Hanne over het begin van het agency en hun toekomstplannen

Jullie kennen Black Mass misschien al van hun eerste rave met Somniac One in de Minus One (of vooral van die giga sound wall) enkele maanden terug. Ondertussen is het agency en bijhorende event uitgegroeid tot een begrip in Gent, maar ook ver daarbuiten. Met artiesten zoals Illiya Korniyenko onder hun hoede en nog 10 anderen afkomstig uit België, Nederland, UK, Zwitserland en Turkije is hun ambitie niet te stoppen. Onlangs trokken ze zelfs met enkele andere concepten en collectieven richting de Berlijnse Love Parade, waar ze met een prachtige praalwagen door de stad beukten. Wij konden Hanne en Robin (Wanton) strikken voor een interview over het begin (en de toekomst) van Black Mass.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Hanne en Robin van Black Mass
© Phebe Callens

Kunnen jullie wat meer vertellen over de visie van het agency?

Hanne: Het idee achter Black Mass is altijd de focus op artist development voor opkomend talent geweest. Wij wouden meer zijn dan enkel een booking agent, maar ook coaching en ondersteuning aanbieden op alle vlakken. Het gaat dus zowel over bookings en netwerken als over productie en DJ’en, maar ook mentale en persoonlijke steun. Wij vinden het belangrijk dat we onze artiesten een persoonlijke begeleiding kunnen geven en mee kunnen ondersteunen in hun complete ontwikkeling als artiest. Daarom doen we geregeld 1-on-1-sessies om persoonlijke doelen op te stellen, persoonlijke trajecten uit te werken, te sleutelen aan productieskills en te babbelen over de verwachtingen en plannen voor de komende maanden.

Hoe selecteren jullie de artiesten?

Hanne: We zijn gestart met 6 artiesten uit ons eigen netwerk, waar wij enorm veel potentieel in zagen. Ondertussen zijn we uitgegroeid naar 11 artiesten uit België, Nederland, UK, Zwitserland en Turkije.

Robin: Wij zoeken steeds naar iets aparts in een artiest: een unieke stijl, een unieke mindset. Vrijwel alle artiesten in ons roster zijn dan ook producers. Dat vinden we belangrijk. We willen een unieke sound terugvinden en ze moeten ook bereid zijn om daar hard voor te werken, maar ook samen te werken. We hebben bijvoorbeeld een Discord-groep met al onze artiesten waarin zij ook met elkaar in dialoog kunnen gaan en elkaar zo kunnen helpen. We proberen een soort community te creëren die gebaseerd is op steun en onderlinge kennisdeling.

Hanne en Robin van Black Mass
© Phebe Callens

Jullie organiseerden een tijdje terug ook jullie eerste rave in de Minus One in Gent. Hoe is die verlopen?

Hanne: Ja, daar zijn geen woorden voor eigenlijk, hè. De sfeer zat zo goed! Als je af en toe langs die gigantische sound wall wandelde en iedereen daar zag geven, dacht ik: wow! (Glimlachen.) We hebben ook enorm veel complimentjes gehad over de sound, dus dat gaat wel een blijvertje worden.

Hoe kwamen jullie op het idee van die sound?

Robin: Ik heb een paar jaar geleden gedraaid op een feest van met The Rave In Peace Soundsystem en dat was erg indrukwekkend. Ik stond als dj achter het publiek en heb toen maar een deel van hun muur mogen aanschouwen. Maar dat was zo ongelofelijk dat ik toen beslist heb dat wanneer ik ooit zelf iets zou organiseren, ik de hele sound wall zou opstellen. Het is ook iets wat in de technoscene niet snel gedaan wordt. Je ziet dat wel op acidfeesten en free party's. En het is die ervaring die we ons publiek wouden geven. Dat je gewoon wordt weggeblazen door die boxen! (Lachen.) En op een positieve manier, hè, want die mensen van The Rave In Peace zijn daar ook gewoon een hele dag mee bezig om alles op te meten en af te stellen. En die ervaring van het geluid, die moet inderdaad een vaste waarde worden.

Hanne: Ja, en dat is ook iets waar we naartoe willen. Dat mensen gewoon zien van: 'Ah, een rave van Black Mass. We gaan sowieso!'. Zonder te weten welke artiesten er komen spelen, maar gewoon voor de goeie sound en muziek die we aanbieden.

(Lees verder onder de afbeelding.)

The Rave In Peace Soundsystem
© Jordy Lemmens

Maar jullie stonden onlangs ook met een wagen op de Love Parade in Berlijn. Dat zag er ook wel ongelofelijk vet uit, hè?

Robin: Ja, dat was echt één van mijn meest onvergetelijke ervaringen ooit. Onze deelname was een initiatief van Hayek en zijn Free People Collective, maar ook Burenhinder, Gabber Industries BerlinRed Sea Records en anderen hebben hieraan meegeholpen. Om te mogen deelnemen moesten we onze concepten voorstellen, uitleggen waar wij als collectieven voor staan. Wij hadden zoiets van: 'we zien wel', want je moest ook geselecteerd worden tussen al die inschrijvingen. Maar plots werden we dan toch geselecteerd en moesten we beginnen geld in te zamelen. We hebben daarvoor verschillende initiatieven opgezet, zoals een crowdfundingactie of tattoosessies. Ik heb bijvoorbeeld een masterclass gegeven in ruil voor sponsoring. Uiteindelijk hebben we dat geld bij elkaar gekregen, vooral dankzij de enorme inspanningen van Hayek. En het was echt een onbeschrijfelijke ervaring. Er was gewoon letterlijk een zee van mensen. Dat was ook een heel emotioneel moment, want we hadden daar ook wel weken naartoe gewerkt. Het was een once-in-a-lifetime-experience.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Rave The Planet
© Rave The Planet

En zijn er nog zo'n dingen waarvan jullie dromen om er ooit te staan?

Hanne: Echt plekken, goh, niet specifiek, maar waar we wel hard van dromen is een eigen festival. Dus als we verder blijven groeien, gaat dat er zeker wel eens van komen.

En mochten jullie een ongelimiteerd budget hebben, welke 5 artiesten zouden we dan sowieso op de affiche van jullie festival zien prijken?

Hanne: Hmmm. Ik denk dat dat niet zo'n moeilijke vraag is, hè?

Robin: Nee, inderdaad.

Hanne: Hetgeen waar wij erg hard naar streven, dat is een eerlijke verloning voor onze artiesten, voor opkoment talent in de underground scene in het algemeen. Want die gaan vaak gratis of voor een peulschil ergens draaien, terwijl zij alles geven om erg sterke kwaliteit af te leveren. Dus waar dromen wij van? Dat is een affiche met enkel opkomend underground talent, die we allemaal een mooie, eerlijke fee zouden kunnen geven.

Robin: Ik ga zelf ook liever naar feestjes of festivals zonder grote headliners. Het opkomend talent geeft het beste van zichzelf om iedereen het feest van zijn leven te bezorgen. Het is jammer dat die support acts vaak te weinig worden betaald voor hun set. Wij willen hier awareness rond creëren, dat ook kleinere artiesten een eerlijke fee verdienen. Bij ons eerste event van Disrupt The Surge heb ik bijvoorbeeld geen winst gemaakt omdat alles naar de line-up is gegaan. Andere mensen verklaren me zot, maar goed. Je moet het voorbeeld geven en tonen dat je ook op zo'n manier een event kan organiseren. 

Hanne: Ja, voilà! Ik denk dat zo'n festival en een Black Mass Headquarters onze twee absolute dromen zijn.

Hanne en Robin van Black Mass
© Phebe Callens

En wat mogen we ons voorstellen bij zo'n headquarters?

Hanne: Binnen 10 jaar zouden we sowieso graag een Black Mass HQ hebben: een gebouw met een bureauruimte, een paar medewerkers, studio’s voor productie en mastering, leefruimte voor de artiesten enzovoort. De bedoeling is dan om van daaruit alles te runnen, maar dit zou ook een plaats zijn waar onze artiesten een studio kunnen gebruiken en kunnen verblijven om bijvoorbeeld aan een album te werken. Onze ambitie is om uit te groeien tot het toonaangevende underground agency in België dat het verschil durft te maken met die high-quality artist development. 

Robin: Ja inderdaad! Wij willen het agency naar een volgend niveau tillen. Zorgen dat onze artiesten een plek hebben om aan hun muziek te werken. En dat het ook een plaats wordt waar mensen uit de industrie kunnen samenkomen en er hun plek kunnen vinden. En dan gaat het niet enkel over een community van producers maar ook van sound engineers, fotografen, graphic designers en creatieve ondernemers die er aan de slag kunnen om zich te ontplooien. 

Hanne: Het belangrijkste blijft natuurlijk dat onze huidige artiesten een succesvolle carrière kunnen uitbouwen, hun professionele doelen bereiken en kunnen leven van hun muzikale carrière en dat we binnenkort nog meer opkomend talent kunnen helpen. Al zou zo'n gebouw, zo'n community wel fantastisch zijn!

Meer info over de volgende rave van Black Mass vind je hier.

Kopfoto: © Phebe Callens