Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Arian Zand

06/12/2023 / Evelyne Vanherf

Voor een laatste keer dit jaar duikt Club Voyage opnieuw de kelder in van amigo en dit met een extra teamlid, Arian Zand

Wij spraken met Arian Zand over Club Voyage, het vaderschap en de betekenis van muziek.

In 2022 zag het Gentse collectief Club Voyage het levenslicht, met als doel een platform te bieden voor het verspreiden van happy vibes en kleurrijke elektronische muziek. Het werd opgericht door Laurent Jansseune en sinds kort zit Arian mee in het team. Aanstaande vrijdag staat er opnieuw een Club Voyage-evenement op de planning, de perfecte gelegenheid om kennis te maken met het nieuwste lid van het team, Arian Zand. 

Arian Zand - Operator
©

Arian Zand - Operator

Dag Arian, hoe is jouw nieuwsgierigheid naar muziek begonnen?

Van jongs af aan ben ik gepassioneerd door muziek. Het begon met muziekschool, en op mijn vijftiende kocht ik mijn eerste DJ-installatie met mijn allereerste loon als jobstudent. Dit was iets waar ik mijn hele weekends aan kon besteden. Niet veel later volgden de boekingen in mijn thuisstad Aalst.

Na een pauze van 5 jaar heb ik in Gent, waar ik intussen al 10 jaar woon, de draad weer opgepikt en ben ik gaan experimenteren met elektronische muziek, gecombineerd met oosterse sounds. Tegenwoordige bekijk ik dat wat breder en zijn het niet zozeer enkel en alleen de oosterse sounds maar haal ik vooral inspiratie uit tracks met meer tempo & invloeden van progressieve 90’s & trance. 

Je bent onlangs het nieuwste teamlid van Club Voyage geworden, hoe ben je in contact gekomen met Laurent? 

We zijn elkaar via Instagram beginnen volgen, en ik kreeg al snel de vraag om op één van zijn Club Voyage-events te draaien. We hebben toen samen de closing set gespeeld, zonder elkaar echt te kennen, en dat viel zowel muzikaal als vriendschappelijk meteen in de smaak. We hebben later nog een paar keer afgesproken, en al snel werd duidelijk dat onze neuzen in dezelfde richting stonden qua organisatie van evenementen, als in de keuze van artiesten en muziekstijl. 

Wat sprak je aan om je bij het team van Club Voyage te voegen? 

Club Voyage nodigt zowel gevestigde waarden als internationale artiesten uit, waarbij diverse muziekstijlen aan bod komen. Dat kan gaan van disco en house tot trance, er is zeker geen specifieke genre; voor elk wat wils.

Events organiseren neemt veel tijd in beslag, hoe probeer jij alles te combineren? Heb je daar een balans in gevonden? 

Gelukkig organiseren we niet elke week evenementen, en daar wil ik ook de juiste focus en balans in behouden - not too much, maar wel met een kwalitatief aanbod. We plannen ook niet al te ver vooruit, dus ik kan gerust overdag eens iets oppikken naast het werk. Het administratieve gedeelte komt voornamelijk 's avonds aan bod. (Lacht) 

Wat is jouw kijk op de Gentse uitgaansscene? 

Optimistisch, ik merk dat er al meer ruimte is voor alternatieve elektronische muziek dan een aantal jaar geleden. Maar het is nog niet te vergelijken met steden als Brussel, Amsterdam, Berlijn,... Met Huna* hebben we in Gent veel geëxperimenteerd en geprobeerd, wat zeker in het begin niet eenvoudig was gezien Gent geen wereldstad is. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat we met nieuwe locaties zoals het Wintercircus iets unieks toevoegen aan het culturele nachtleven in Gent, met hopelijk een gevarieerd aanbod aan muziek.

*Huna was het eerste collectief dat ik samen met Ilja, Stef & Tomas had opgericht. Met Huna focussen we ons vooral op global sounds.

Dit jaar werd je papa Arian, wil je jouw muziek overdragen naar je zoon? 

Uiteraard, ik wil zeker dezelfde (muzikale) cultuur kunnen meegeven aan mijn zoontje zodat hij ook weet waar zijn roots liggen. In de Perzische cultuur komt men al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Zowel de Perzische psychedelic muziek uit de jaren 70 (voor de revolutie) en de Perzische disconummers uit de jaren 90 tot bandari-muziek. Bandari is een soort dansmuziek die in snelle en langzame tempo's wordt gespeeld. Deze muziek wordt gespeeld met typische Iraanse instrumenten zoals de Ney-anbān & Tombak

Ik herinner me nog goed dat tijdens familiebijeenkomsten de tafels en stoelen snel aan de kant werden geschoven voor een klein dansfeest. Dus op jonge leeftijd ben ik in aanraking gekomen met muziek die in België niet bekend was. Later ben ik zelf gaan experimenteren met deze muziek, mede omdat ik er mijn identiteit in kon terugvinden. Tijdens deze dansfeesten zag ik hoe mijn familie zich volledig kon uitleven op muziek, wat me triggerde om daar ook iets mee te doen.

Kan je ons wat meer vertellen over je samenwerking met Radio Flouka, wat doe je daar juist? 

Sinds 2022 host ik maandelijks een radioprogramma op Radio Flouka, een online radiostation gevestigd in Parijs. Hierbij nodig ik voornamelijk artiesten uit met roots in de SWANA regio. De muzikale invulling laat ik volledig over aan de artiesten, dat kan van een ambient set tot een trancey set gaan.

Wat is de betekenis van muziek voor jou als persoon? 

Het klinkt wellicht cliché, maar voor mij blijft het een vorm van zelfexpressie waarin ik een stuk van mijn identiteit heb in teruggevonden. Muziek werkt op mijn gemoed; ik kan de hele dag door naar muziek luisteren, of het nu tijdens het werk is, in de auto, of 's avonds achter mijn laptop.

Wat is jouw happy place? Waar kom jij tot rust? 

Uiteraard is dat tijd doorbrengen met ons zoontje (intussen al 6 maanden). Hij laat me alles even vergeten, biedt me rust, en daar kan ik volop van genieten. Hij blijft mij iedere dag verbazen, want hij verandert zo snel!

Het einde van 2023 staat voor de deur, hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? 

Heel afwisselend. Er is op wereldvlak helaas weinig optimisme in 2023. In het begin van januari was ik voornamelijk actief in Gent met het collectief Women-Life-Freedom, waar we streven naar meer vrijheid en gelijkheid voor vrouwen in Iran. Daarbij heb ik meegewerkt aan meerdere betogingen en er ook veel bijgewoond in België. Daarnaast is mijn vriendin twee maand te vroeg bevallen, waarbij we in het begin heel wat weken in het ziekenhuis hebben doorgebracht. Het was een heel bewogen jaar, maar ik heb mij in 2023 ook wat heruitgevonden in mijn muziek en dat werd bij velen ook wel positief onthaald.

Welk event is jou het meeste bijgebleven van 2023? 

Ik mocht in Funke een eigen concept, Norooz Club, organiseren naar aanleiding van Perzisch nieuwjaar. Daarbij wou ik voornamelijk Iraanse artiesten uitnodigen in de elektronische scene. De line-up bestond uit Mandana, Sara Dziri samen met Nesa Azadikhah voor een b2b-set, Mafi & mezelf. Helaas kregen we te horen dat Nesa niet kon komen vanwege problemen met haar Europese visum dat niet verlengd kon worden. Gelukkig was Sara Dziri daar om een volledige solo-set te spelen, en dat heeft wel heel goed gemarcheerd! De club zat al vrij vroeg vol, en ik sloot samen met Mafi af van 4 tot 9 uur. Dat was voor mij een legendarisch moment, waarbij ik toen non-stop heb gedraaid zonder de dj-booth te verlaten. Op dat moment had ik dan ook geen besef van de tijd, het was puur genieten toen ik me plotseling realiseerde dat het al 9 uur was!

Volgend jaar mag ik deze opnieuw organiseren in Funke so to be continued!

Wat heb je geleerd van 2023 en neem je mee naar 2024? 

In het verleden was ik bijna elk weekend op een of andere plek aanwezig of moest ik ergens draaien, maar dat is sinds dit jaar veranderd door het vaderschap. Dit heeft mij meer rust gegeven na het weekend, dus ik probeer daar nu een evenwicht in te vinden en dat ga ik volgend jaar blijven doen.

Heb je nog leuke vooruitzichten voor 2024? 

Er komen ongetwijfeld nog heel wat leuke Club Voyage-evenementen en het Norooz Club-event in Funke. Daarnaast zie ik wat er op mij afkomt, want af en toe dienen zich last-minute kansen aan die moeilijk te weerstaan zijn.

Arian Zand - Kiosk Radio
©

Arian Zand - Kiosk Radio

Club Voyage op 08 december in Amigo

Club Voyage organiseert evenementen met een breed gamma aan alternatieve house, disco en trance. De vorige editie van Club Voyage ging hand in hand met het collectief Bienfait, dat Tjade wist te strikken voor een uitverkochte Chinastraat. Bij Amigo willen ze het vooral lokaal en gezellig houden, met zowel jonge lokale artiesten als gevestigde waarden in de Belgische scene. Eerder had Club Voyage Emilija, Ezekiel soundsystem & Rick Baguette in amigo. De focus blijft om opkomende namen in de undergroundscene een plaats te geven tijdens de Club Voyage-avonden. 

Kopfoto: ©

Arian Zand

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête