Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Voltage Festival

26/07/2017 / Sophie Daniels

#INTERVIEW: Een gesprek met de mensen achter Voltage Festival

Dit weekend vormt de Transfo in Zwevegem weer het decor voor het immer populaire Voltage Festival. Wij zaten eens samen met de Steven van Belle, organisator en bezieler van het festival, en spraken over hun toekomstvisie, hoe ze het dit jaar zien en naar welke artiesten ze uitkijken.

1/ Ondertussen staan jullie in België bekend om jullie uiterst doordachte line-up keuze en neus voor nieuw talent. Hoe zoeken jullie naar dat talent? Waar halen jullie inspiratie?

Elke dag met muziek bezig zijn maar vooral een onstilbare honger hebben naar nieuwe muziek. Bandcamp, Soundcloud, podcasts, websites, line-ups van andere festivals. Wat ook helpt is mensen met een excellente muzieksmaak in je vriendenkring hebben.

2/ Dit jaar staat RIMBU ook het eerst als host op jullie line-up. Zijn zij een organisatie waar jullie in geloven? Waar jullie een lange samenwerking mee willen aangaan?

RIMBU is een organisatie die de lat heeft verlegd voor heel wat events in België. Sterk conceptueel, ditto story-telling en met hun beenharde muziek terug naar de roots. We zien ook gewoon veel parallellen in RIMBU als organisatie. Een groep jonge, hongerige wolven die er keihard willen voor gaan en vooral naar zichzelf kijken en niet zozeer naar wat er rond hen gebeurd. Daar kunnen we ons dus prima in vinden. Wij hebben zeker de intentie om zolang mogelijk met hen door te gaan.

3/ Zijn er nog zo concepten of label die jullie in de toekomst graag op jullie line-up willen?

We willen stilaan toegroeien naar een vast aantal hosts. Met From Another Mind en RIMBU hebben we twee hosts die echt een serieuze meerwaarde bieden aan het festival. Daarbij is het onze intentie om voor langere tijd samen te werken. Marco & Lui (SHDW & Obscure Shape) zijn sinds 4 Years Ohm als echte vrienden. Het is gewoon heel leuk samen werken zo. Die persoonlijke touch, dat vinden we echt heel belangrijk. Het draagt bij tot de familiale sfeer die we steeds erg belangrijk vinden bij onze feesten.

4/ Voltage gaat door op een fantastische locatie. Dit jaar wordt er nog een schepje bovenop gedaan door het collectief BROLL. Vertel eens, wat mogen we zoal verwachten?

BROLL is een driekoppig team bestaande uit Willem Boel, Tom Opdenakker en Sofie Depraetere. Zij hebben een heel jaar lang industrieel materiaal verzameld. Dit materiaal gaan ze recycleren en een tweede leven geven. Van chill-out tot inkom, van stages tot kassakoten, alles zal in thema zijn dit jaar. Daar hebben we echt grote stappen in gezet. Ik denk dat heel wat mensen met open mond zich zullen vergapen aan alles wat er te zien zal zijn op het terrein.

5/ Hoe zien jullie jullie festival in de volgende jaren evolueren? Houden jullie het klein? Wat zijn jullie nog van plan?

Dit jaar hebben we na een grondige evaluatie van de eerste twee jaren een paar ingrijpende beslissingen genomen. Het aantal stages terug gedrongen, kleiner terrein, externe stage-hosts, meer decoratie. De lijst is quasi eindeloos. We hebben het gevoel dat we na drie jaar de blauwdruk van ons festival neergezet hebben voor deze editie. Ons plan is om even hieraan vast te houden voor nog zeker twee jaar. We willen verder finetunen en slechts heel stelselmatig stijgen.

6/ Voor zo’n line-up kunnen we geloven dat er heel wat buitenlands publiek op af komt. Hoeveel buitenlanders mogen jullie dit jaar ontvangen?

We merken inderdaad dat er een enorme stijging is in het aantal buitenlandse bezoekers. Ook over de grens, in Rijsel, hebben ze Voltage dit jaar ontdekt. Ik denk dat een mooi aantal buitenlanders als bezoeker voor de nodige extra sfeer kan zorgen. Dit zijn mensen die hun trip naar Voltage zorgvuldig en lang op voorhand plannen. Vaak zijn buitenlanders ook gewoon een stuk uitbundiger dan het Belgische publiek. Ze kunnen het feest werkelijk in gang zetten.

7/ Is dat een publiek dat jullie willen blijven aanspreken?  

Ik denk dat het onvermijdelijk is dat Voltage Festival meer en meer gaat inzetten op de buitenlandse bezoeker. De line-ups die we programmeren zullen altijd iets té niche zijn om de grote massa te trekken in België. Daar is Dekmantel voor mij een heel groot voorbeeld. Samen met festivals zoals Labyrinth en meer recent ook Waking Life. Dat zijn echt top line-ups, voor de echte kenner.

Ik denk dat we daar in België voorzichtig moeten naartoe groeien. De doelgroep voor dergelijke festivals is hier nog iets te klein. Maar ik beschouw het als mijn missie om het Belgische volk daar rustig aan kennis mee te laten maken. Dus momenteel proberen we te balanceren tussen gekende namen en ontdekkingen.

8/ Naar welke artiest kijken jullie het meest uit op jullie festival?

Ryan James Ford en Somewhen zijn de twee artiesten die het minst een belletje doen rinkelen bij de mensen. Net die twee namen zou ik willen aanraden bij iedereen om zeker te komen checken. Somewhen speelt pas voor de 2e keer ooit (!) zijn liveset. Met de ijzersterke muziek die achter zijn naam staat verwacht ik daar heel veel van. Ryan James Ford is ook zo iemand die op korte tijd met een geheel eigen stijltje een sterke naam heeft opgebouwd. Ik heb hem al aan het werk gezien en zijn DJ sets zijn minstens even interessant als zijn producties. De moeite om vroeg voor naar het festival te zakken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête