Overslaan en naar de inhoud gaan
menu
Kompass

10/05/2017 / Sophie Daniels

#INTERVIEW: Tim Vandewalle over de toekomst van Where House

Na hun onvergetelijk afscheid vorig jaar in Petrol dacht niemand ze nog snel terug te zien. Maar nu, zo'n 6 maanden later staan ze er weer. Deze keer trekt Where House richting Gent waar ze in de Kompass een vervolg aan hun verhaal breien. Wij spraken de oprichter en pionier in zijn vak Tim Vandewalle over zijn plannen voor de toekomst, de groeiende scene en hun samenwerking met Kompass.



1/ Na jullie afscheid in Petrol vorig jaar, zijn jullie nu weer helemaal terug in Kompass. Wordt dit jullie nieuwe thuisbasis? Of is het eerder een sporadische comeback?


Na het aankondigen van de allerlaatste Where House in Petrol was het effectief ook de bedoeling dat het daar zou eindigen. Ik stond ondertussen wel in contact met Kompass voor een nieuw techno hersenspinsel, in het verlengde van datgene waar we met Where House voor stonden.


Kompass zag eerder Where House als concept naar Gent verhuizen. Maar ook de positieve, haast ontroerende reacties van ons publiek in aanloop naar, tijdens en na de laatste editie in Petrol, hebben ervoor gezorgd dat we toch besloten hebben om verder te gaan!



2/ Kompass is een locatie die perfect bij jullie concept hoort. Is dit de enige locatie in België die Petrol kon vervangen?


Petrol is onvervangbaar! Kompass heeft op een jaar tijd België op vlak van techno volledig (terug) op de kaart gezet. De ijzersterke programmatie in combinatie met het industriële karakter van de locatie maakt het een unieke plek in België en het is een eer om hier een avond te mogen hosten, maar Petrol heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen identiteit.




"
Het is gevaarlijk om nu al uitspraken te doen over de toekomst maar ik geloof dat Where House en Kompass een mooi verhaal kan worden..



Antwerpen heeft dringend nood aan een nieuwe thuisbasis voor een brede alternatieve, elektronische programmatie, met een underground en vuil kantje. Er zijn een aantal venues die hun uiterste best doen, maar qua locatie, sfeer en programmatie in de breedte komt niets in de buurt van wat Petrol betekende voor Antwerpen en België in het algemeen..



3/ Laatst werkten jullie samen met Under My Garage een avond uit. Staan er nog zo’n samenwerkingen op punt?


Een samenwerking met UMG was een plan dat al enkele jaren op tafel lag. Er is enorm veel wederzijds respect op vlak van ethiek en programmatie dus toen ze met het voorstel afkwamen moest ik er niet lang over nadenken.


Tegen het einde van dit najaar staat er een zeer mooie samenwerking gepland voor een nieuw concept dat België gaat doen daveren alsof we terug in de jaren '90 terecht gekomen zijn. Meer info volgt wanneer de tijd rijp is maar het wordt de moeite.



4/ Jullie zitten al lang op de trein van industrial techno en mogen in België als pionier gezien worden. Heel veel events volgen nu jullie voorbeeld. Hoe denk je dat dit verder gaat nu het populairder en populairder wordt?


Het is mooi om te zien dat de hardere, industriële kant van techno de laatste tijd meer aandacht krijgt. Het heeft een serieus aantal edities geduurd voor ons publiek volledig mee was met het verhaal dat we probeerden te vertellen en uiteraard plukken andere concepten daar nu mee de vruchten van.


De laatste maanden vrees ik soms dat het uit de hand begint te lopen en lijkt de algemene regel: “Hoe harder, hoe beter”. Maar tegenwoordig is de groove en seks in de muziek soms zeer ver te zoeken. Als het enkel hard, maar verder zielloos is, heeft muziek geen waarde of betekenis.

Een aantal concepten hebben de afgelopen maanden een bocht van 180 graden richting industrial genomen omdat ze merken dat ze daarmee op dit moment publiek kunnen trekken. Hetzelfde merk je bij een aantal artiesten die hardere shit beginnen maken omdat ze denken dat ze daarmee succes gaan scoren.


Variatie binnen de techno is een noodzakelijk gegeven om het interessant en levendig te houden en te blijven groeien. We hebben op dit moment meer nood aan funk, ritme en gevoel binnen het genre dan nog meer lomp hard geweld.



5/ Denk je dat het genre ooit zal sneuvelen?


Een genre sterft nooit echt uit, het erfgoed zal altijd blijven bestaan, maar de populariteit zal binnenkort waarschijnlijk zijn piek bereiken en nadien komt er allicht een terugval. Dit kan echter langer duren dan je soms zou verwachten.


Het is moeilijk om te voorspellen hoe het zal evolueren. Er liggen veel mogelijke richtingen op de baan en het kunnen zeer kleine invloeden zijn die een bepaald genre volledig in een bepaalde richting kunnen duwen.



6/ Jullie hebben heel wat onbekend talent naar hier gehaald, die nu een stuk populairder zijn. Waar doen jullie inspiratie op voor het booken van artiesten?


Het internet is een oneindige bron aan nieuwe ontdekkingen. Je moet gewoon gek genoeg zijn om uren, zelfs dagen door te surfen tot je iets tegenkomt dat voor jou echt waarheid bevat.


Daarnaast is het essentieel om als promotor actief te blijven op feesten, dan voel en hoor je wat er leeft. Zelf heb ik niet zo lang geleden anderhalf jaar in Berlijn gewoond, gefeest en gewerkt bij Pakt Booking. Zo’n stad in combinatie met dat soort werk zorgde ervoor dat ik zowel opstond als ging slapen met techno.



7/ Is er een artiest die voor jullie op het punt van doorbreken staat? Of juist iemand die nu nog enorm onbekend is maar die het volgens jullie gaat maken?


GAJA, GAJA, GAJA



8/ Wat mogen we nog van jullie verwachten op korte termijn?


We hopen dat Gent ons warm ontvangt op 20 mei. Eerst dat overleven en dan verder naar de toekomst kijken..

Hey, jij daar!

We steken met de What Happens crew erg veel tijd in het cureren van evenementen en het schrijven van artikels, maar veel feedback krijgen we over het algemeen niet. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld, om even te checken of we het nog steeds goed doen. Heb je een paar minuten? Het zou ons gigantisch hard helpen.

Breng me naar de enquête